Monday, 20 June 2011

My Introduction...Just Started...

Assalammualaikum.....alhamdulillah akhirnyer sampai seru untuk mempunyai BLOG sendiri. Idea yg diberi oleh my fren..Yati n Sue..akhirnyer membuka hatiku untuk meng"create" my own blog....So..apa yer nak cerita dalam ni?....emmm...actually lebih kepada what I do for my extra income....Sebelum tu kena storylah dari awal....ready???...

Saya adalah pemegang Diploma Perakaunan dari ITM caw. Machang...takat diploma jer...malas nak sambung...I grade 3 pointer tau..n merasa gak lah Deans List satu Sem....hehheh..so taklah bodoh yer..heheh..cuma masa tuh..tgh berchenta ngan my hubby sekarang ni..so mood nak sambung mmg x der....lepas habis Dip. tu..mmg dalam otak ni nak keje jer...nak kumpul duit nak kawin....maklumlah berchenta mmg bagai nak rak...yg tu kena tanya my fren Sue n Onie..n yg rapatlah..semua pun tau..hehheh

Lepas jer habis semester terakhir..alhamdulillah mmg rezeki..terus dapat keje di Taman Desa Medical Centre...kat Klang Lama...disitulah bermulanyer segala pengalaman dalam dunia perakaunan. Memang segala2nyer bermula disitu...dari hanya Accounts Assistant..yg mengendalikan kiraan Stok dan Fixed Assets...hinggalah menyiapkan backdated account dari hospital itu mula di buka (1996)..hingga current ( 2000) menggunakan software perakaunan EMAC...hinggalah di audit. Memang itulah pengalaman yg berharga dan digunakan hingga sekarang. Dari hanya jawatan yg kecik hingga menjadi org kuat no. 2 di Account Department TDMC...dari software perakaunan EMAC..ke UBS.....disitulah pengalaman yg ku dapat....

Selepas hampir 8 tahun di situ, konon nak carik pengalaman baru, berpindah pula ke CI Certification (M) Sdn Bhd....kat situ actually x banyak pengalamn akaun yg ku dapat..hanya kesinambungan dari yg lama. So...kira x mencapai matlamat lah...

Akhirnyer..pada tahun 2006 aku berhenti dari dunia pekerjaan....so ertikata lain..dok rumah jaga anak....tapi dok rumah pun..ada keje yg buat..jadilah cikgu tadika....n cuba carik mana2 company yg kecik yg nak buat account. Alhamdulillah..ada seorang kawan..suaminyer ada biz...so mulalah tolong buat akaun tuk suaminyer punya company...setiap sabtu berulanglah ke Kajang...n dapat pulak Software Accounting dari seorang kawan yg sangat baik hati..Rodziah dari my Ampang Ummies group...maka bermulalah era Freelance dlm kehidupan seorang suri rumah....Company ni bayar gaji ikut bulan..so lepaslah duit belanja..hehhehe

Berjumpalah pulak dengan Masterplan Catering Sdn Bhd..(yg ni kena bagi credit to Lin sebab dia yg bagitau MP nak carik org)..menyiapkan akaun2 tertunggak selama 4 tahun. Lepas siap akaun tu..makcik kayo..hahha..dapatlah duit buat account tuh..hehhe..syok gak...sekali lump sum dapat duit banyak..apa lagi....shoppinggg..yeehaaaa....selepas beberapa lama x merasa duit yg banyak di tanagn...almaklum..dah x keje..mana ada gaji...

So bermula dari situlah....kira dah terror dah buat account..dari scratch..means...dari resit yg bertaburan....hngga siapnyer Financial statement..iaitu...Trial Balance, Balance Sheet n Profit n Loss. Sekali dgn Audit Schedule..utk kemudahan pihak Auditor. Segalanyer complete utk sebuah Company yg kecil dan yg tidak ada budget utk mengambil staff...n dari satu segi lebih menguntungkan mengupah Freelancer dari Permanent Staff yg company perlu membayar segala benefit utk setiap permanent staff. Freelancer..just bayar kerja yg dibuat...no other benefit such as Medical, EPF, Socso...n the most important thing....all accounts updated n up to date for Audit purpose n others.....

1 comment:

  1. Oneabacus offers accountancy services for contractors and freelancers bookkeeping services. Best place for Freelance Accountancy Service and freelance accountants. One Abacus provide complete accountancy and bookkeeping management for freelancers, contractors and SMEs.

    ReplyDelete